Bas van den Broek is leerkracht op basisschool Effen. Na 11 jaar heeft hij een bewuste keuze gemaakt voor een overstap naar een kleinere basisschool met een andere schoolcultuur. We spraken met Bas over de kracht van creativiteit en kritisch blijven kijken naar je onderwijs. Bas: “Ik koos bewust voor Effen. Kinderen worden hier echt betrokken bij hun leren. Sinds dit schooljaar zijn we op Effen gestart met het nieuwe onderwijsconcept FONK. De manier van werken op Effen sloot al voor een groot deel aan bij de waarden die bij Fonk centraal staan: groei, verantwoordelijkheid, ontdekken en verbinding.”

“Er is hier een veilig leerklimaat en kinderen zijn intrinsiek gemotiveerd. Onder andere ook door het werken met Snappet doelen voor rekenen, spelling en taal ipv het werken met methodes. Hoe je ermee omgaat, maakt het verschil. Kinderen leren, omdat ze de doelen willen halen. Ze zijn betrokken en helpen elkaar. Ze zijn bewust bezig met hun eigen leerdoelen op hun eigen niveau. Ik kijk waar kinderen zijn in het proces en begeleid hen om een volgende stap te zetten. Zo was laatst een meisje met dyslexie die één procentje gegroeid was in haar leerdoelen spelling. Ze kreeg hiervoor een applaus van de klas. Dat zegt veel over wie we als school zijn. Het gaat erom hoe je kinderen nieuwsgierig houdt en voldoende uitdaging biedt. Met een duidelijk doel voor ogen: dit is wat jullie aan het eind van de basisschool moeten kennen.”

Lees hier het complete interview met Bas van den Broek: https://inos.nl/2020/11/25/spelenderwijs-wijzer-worden/