Woensdag 2 december stond er een interessant artikel in dagblad NRC. Zoals de titel “Klimmen, rennen, spelen – stuur de kinderen het bos in” al min of meer aangeeft, wordt in het artikel een warm pleidooi gehouden voor buitenspelen. Dit sluit precies aan bij de gedachte van FONK; het zit in je natuur.

Enkele quotes uit het artikel:

Cortlyn Schmitz, begeleider van kinderen: “We laten ze in principe alles uitproberen. Zo ontdekken kinderen hun grenzen, overwinnen ze angsten – enge beestjes, glibberige boomstammen – en leren ze zelf problemen oplossen. Je ziet ze groeien. Dat geldt niet alleen voor hun zelfstandigheid, maar ook voor hun zelfvertrouwen en veerkracht.”

Agnes van den Berg, omgevingspsycholoog en hoogleraar natuurbeleving aan de Rijksuniversiteit Groningen: “Uit Noors onderzoek blijkt dat kinderen die een jaar lang in de natuur speelden, betere motorische vaardigheden hadden dan hun leeftijdsgenootjes die op een schoolplein speelden.”

Vincent van der Veen, programmamanager kind en natuur bij het Instituut voor Natuureducatie en duurzaamheid (IVN): “Kinderen laten in een natuurlijke omgeving ander spelgedrag zien. De kenniseconomie die we zo graag willen zijn, ontstaat hier. De natuur stimuleert creativiteit.

Het hele artikel lezen? Ga dan naar https://www.nrc.nl/nieuws/2020/12/02/stuur-ze-het-bos-in-a4022165. Meer weten over FONK? Neem dan contact met ons op via info@fonk.nl.