Het nieuwe schooljaar begon met een leuke verrassing voor de kinderen: maar liefst 30 kippen wonen sinds afgelopen vrijdag in de FONK-buitenruimte. Ze hebben daar een eigen zelfvoorzienend kippenhotel op twee wielen en de beschikking over een stukje grond om te scharrelen, op zoek naar de lekkerste zaadjes en insecten.

Locatiedirecteur Lieke Gruyters: “Geweldig toch! Voor de kinderen is dit hartstikke leerzaam. Ze leren hoe ze dieren moeten verzorgen en water en voer geven, maar ook hoe ze de kippenpoep moet opruimen. Daarnaast komen kinderen ook tot rust door even met een kip op schoot te kroelen en te knuffelen. Voor de ontwikkeling van een kind is dit heel waardevol.”

Zelfvoorzienend
Het kippenhotel is zo gemaakt dat deze bijna geheel zelfvoorzienend is. Het regenwater wordt opgevangen als drinkwater en een zonnepaneel zorgt voor stroom zodat het schrikdraad en de verlichting functioneren. Dankzij een automatisch luikje zitten de kippen ’s nachts veilig en kunnen ze ’s ochtends bij de eerste zonnestralen gaan scharrelen. Het speciaal ontwikkelde circulaire voer is aanwezig in de silo waarvan de kippen naar behoefte kunnen eten.

Eieren verkopen
“Er zijn leghokken aan de zijkant van het kippenhotel gemaakt, zodat kinderen aan de buitenkant van het hok de eitjes kunnen rapen. Alle eitjes die worden gelegd, worden door de kinderen verzameld en aan het eind van de week is er steeds een klas aan de beurt die de eieren mag verkopen. Met geld, kopen we dan weer het voer voor de kippen. Duurzamer kan het niet.” De kippen worden gehuurd, waardoor alle zaken eromheen worden geregeld.